De werkwijze van een narcist.

Hoe gaat iemand met dergelijk absurd en schadelijk gedrag te werk?

Hoe doet de narcist het?

Hoe overtuigt hij schijnbaar normale mensen?

Hoe word je verliefd op hem?

Of zelfs nog meer verwarrend: waarom blijf je bij hem?

Het verliezen van controle over een ander, is voor een narcist verschrikkelijk.

In zijn verwoede pogingen om controle te houden, neemt de narcist zijn toevlucht tot een groot aantal ongelofelijk inventieve strategieën en mechanismen.

Narcistisch misbruik in relaties.

Als slachtoffers van narcistisch misbruik voor het eerst leren over narcisme zijn ze allemaal even overweldigd en beseffen ze, dat ze er niet alleen voor staan en dat zij niet gek zijn!

Het is alsof ze ontwaken uit een boze droom.

Dan beginnen ze hun situatie nader te onderzoeken.

Ze beginnen om de waarschuwingssignalen die ze zo lang negeerden te zien.

 

Een opsomming van een aantal van zijn manieren:

Introjectie.

Een interessant aspect is ‘introjectie‘.

Een narcist zal elke goede kwaliteit spiegelen die jij hebt. Hij zal vast je voorkeuren, antipathieën en keuzes nabootsen.

Door dit te begrijpen, kunnen we inzicht krijgen in hoe hij in eerste instantie sympathiek kan lijken. Dit wordt vaak aangeduid als “mirroring“.

Als hij deze ‘introjectie’ uitvoert, assimileert hij met jouw plannen, filosofieën, dromen en doelen. Hij bootst jouw woorden en ideeën na.

Je denkt dat je de perfecte partner hebt ontmoet. Het duurt alleen nooit lang.

De echte persoon, komt ooit naar voren en dat is de wrede ongeordende narcist.

Je wordt gestraft. Meestal na een bijzonder geruststellende tijd samen, zal hij je beledigen, of dreigen de relatie te verbreken.

Hij zal je vertellen dat hij het niet meer ziet zitten.

Je bent zo veeleisend.

Je geeft hem niet wat hij nodig heeft.

Je speelt psychologische spelletjes met hem (projectie).

om gaan met narcisme goed genoeg VKoN johanpersyn.com

Objectiveren

De meeste mensen hebben de behoefte om te geloven in empathische vaardigheden en een goed hart van anderen.

Door mensen te objectiveren valt de narcist de fundamenten van het sociale verdrag aan.

Dit is het merkwaardige aspect van de narcist, hij kan een uitstekende imitatie van een volwaardige volwassene worden,

maar hij is emotioneel gestoord, of op zijn best, onvolwassen.

Pathologisch liegen.

De narcist is een pathologische leugenaar.

Liegen kan dwangmatig zijn, al is het geen ziekte of zelfs een afwijking, liegen is een gewoonte in het gedrag.

Als deze gewoonte gunstig geweest is in het verleden zal het worden herhaald.

Na vele herhalingen zal het de standaard reactie worden.

De narcist liegt zelfs zichzelf voor.

Ironisch genoeg is hij de eerste die in zijn eigen leugens trapt.

Dit is moeilijk te begrijpen en nog moeilijker te verklaren, maar bij een narcist zijn fantasie en realiteit onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het is deze rotsvaste overtuiging waardoor veel mensen misleid worden en gaan geloven in zijn eerlijkheid en oprechtheid.

In zekere zin is hij ook eerlijk, namelijk eerlijk in het geloven van zijn eigen leugens, maar hij is zich wel degelijk bewust van zijn onoprechtheid!

Misbruik van informatie.

Vanaf het eerste moment van een ontmoeting is de narcist uit op roof. Hij verzamelt informatie met de bedoeling om later tegen je te gebruiken. Hoe meer hij weet over je hoe beter hij in staat is je te dwingen, manipuleren, charmeren, afdwingen of confronteren.

De narcist aarzelt niet om misbruik te maken van de informatie die hij verzamelt, ongeacht de intieme aard of de omstandigheden waarin dit wordt verkregen.

Dit is een krachtig gereedschap in zijn arsenaal.

Buitenproportionele reacties.

Een van de favoriete instrumenten van manipulatie in het arsenaal van de narcist is de onevenredigheid van zijn reacties.

Hij reageert met opperste woede bij de geringste kleinigheid. Hij straft zwaar. Of hij doet zich voor als verzorgend, charmant en verleidelijk (zelfs oversekst, indien nodig).

Deze steeds verschuivende gedragscodes worden door de narcist willekeurig gebruikt om hulpeloosheid aan te leren bij zijn slachtoffers.

Manipulatie.

Manipulatie is een integraal en onafscheidelijk deel van de narcistische persoonlijkheidsstoornis.

De narcist idealiseert, devalueert vervolgens en ontdoet het slachtoffer van zijn eerste idealisering. Deze abrupte, gewetenloze devaluatie is misbruik. Alle narcisten idealiseren om vervolgens te devalueren.

Dit is de kern van narcistisch gedrag. De narcist zuigt uit, liegt, bedriegt, beledigt, verlaagt, negeert, geeft je de stilte behandeling, controleert etc. … Dit alles zijn vormen van manipulatie en mentaal misbruik.

De narcist is meester in heimelijke manipulatie. Hij is een verborgen verslaafde. Je moet eigenlijk leven met een narcist om getuige te kunnen zijn van het misbruik.

Destabiliseren.

De handelingen van de narcist zijn onvoorspelbaar, onberekenbaar, inconsistent en irrationeel.  Inconsistent gedrag van de narcistische ouder brengt een enorme schade aan het kind die een onveilige hechting ontwikkeld.

Dit dient om bij anderen hun zorgvuldige wereldbeeld te slopen.

Ze worden afhankelijk van de volgende twist en draai van de narcist, zijn onverklaarbare grillen, zijn uitbarstingen, ontkenning of glimlachen. Daardoor lopen personen in de omgeving van de narcist op eieren.

Daardoor zijn ze constant op zoek naar patronen en mening van de gebeurtenissen. Dit betekent voortdurend nadenken, wat zeer vermoeiend is, en op den duur niet meer tot rust komen. Dit is zeer uitputtend waardoor het slachtoffer machteloos wordt.

Met andere woorden: de narcist zorgt ervoor dat HIJ de enige stabiele entiteit in het leven van anderen is door de rest van hun wereld te verpletteren met zijn schijnbaar krankzinnig gedrag.

Hij garandeert zijn aanwezigheid (voortdurend aan hem denken) in hun levens door hen te destabiliseren en angst te bezorgen. Zo ontstaat dan ook complex trauma.

Op de lange termijn zal een dergelijke omgeving jouw zelfvertrouwen en jouw eigenwaarde aantasten. Vaak worden de slachtoffers paranoïde of schizofreen en ze worden dan dus nog meer blootgesteld aan kritiek en oordeel.

De rollen worden dus omgedraaid: het slachtoffer wordt beschouwd als geestelijke gestoorde en de narcist als de lijdende ziel.

Uitputting.

De narcist zelf heeft nogal rare slaapgewoonten en waag het niet hem daar bij te storen. Een ander gunt hij daarentegen geen moment rust. Dikwijls gaat een narcist dan ook slapen bij de kinderen, wat er voor zorgt dat zij ’s nachts ook geen rust kennen.

Ervaringsdeskundige bevestigen dat de narcist zelfs slaap als een vorm van misbruik gebruikt! Zo kan hij je met opzet wakker houden en bewust storen, als je net even ’n minuutje voor jezelf neemt.

Juist als je moe bent, puur en alleen om je te verzwakken, om je uit te putten etc. Zodat je geen kracht meer hebt om weerstand te bieden!

Projecteren.

De narcist projecteert zijn gebreken, tekortkomingen, gedragingen enz. op andere mensen om het hoofd te bieden aan zijn eigen ontoereikendheid en tekortkomingen.

Projectie wordt bereikt door schuld, kritiek en bewering. Zodra je jezelf dit realiseert snap je dat iedere kritiek en bewering van de narcist over zichzelf gaat en eigenlijk een openbaring over de narcist is.

Deze kennis kun je gebruiken, bijvoorbeeld wanneer er beschuldigingen van financiële of seksueel laakbaar gedrag zijn, is het waarschijnlijk dat de pester deze daden zelf uitvoert.

Wanneer de narcist je beschuldigt van vreemdgaan, is het waarschijnlijk dat de narcist zelf overspel pleegt. Als de narcist je beschuldigingen uit van “lafheid” of een “negatieve houding” is het de narcist die een lafaard is of een negatieve houding heeft.

De waarheid is: HIJ IS NIET NORMAAL. Maar voelt zich beter als hij kan manipuleren om de last van zijn stoornis en hun gedrag te dragen.

Agressie

Een narcist kan gevaarlijk zijn, omdat hij een onvoorspelbaar karakter heeft.

Hij wordt agressief als hij de situatie niet onder controle blijkt te hebben en het gaat niet zoals hij had gedacht. Dan gaat de narcist onberekenbaar worden, stalken, agressief worden, maar doet zichzelf nog het meest voor als het slachtoffer en dat weet hij heel goed naar de buitenwereld over te dragen!

Hij verspreidt roddels over mensen (exen) om zichzelf schoon te praten.

Welke tactiek vind jij het moeilijkst om mee om te gaan, en te doorzien?

Johan Persyn

Liken en sharen bewijst niet alleen de waardering voor dit artikel maar kan ook één van uw vrienden of kennissen helpen.

Jij bent zo’n speciaal persoon die voortaan de narcist zal vermijden in je leven.

Dank U om je tijd te nemen om dit te lezen en te beluisteren.

Ik hou ervan als je regelmatig terugkomt omdat dan de kennis kan gebruikt worden in jouw leven. Ik hou er ook van als ik van je hoor wat jou het meeste raakte.

Ik ben nieuwsgierig om te horen wat jij nog zou willen toevoegen.

.

“>Download nu dit deel van de audioversie en beluister dit artikel met als titel ” De werkwijze van een narcist. ” herhaaldelijk en aandachtig.

Bedankt, zoals altijd om aardig en creatief te zijn in de reacties.

Johan Persyn

PS : Vindt u dit artikel interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u eens kunnen glimlachen van herkenning en erkenning? 

11 gedachten over “De werkwijze van een narcist.

 1. zo herkenbaar dit artikel … ik ben sinds begin dit jaar gescheiden van een man die blijkt een narcist te zijn. 15 jaar zijn we samen geweest, na 7 jaar begonnen de eerste barsten zich te vertonen in onze relatie. ik probeer erbovenop te komen, maar toch ben ik ook boos op mezelf, hoe ben ik zo stom kunnen zijn, waarom val ik – nu nog steeds – altijd weer in zijn vallen … het wordt nog een lange weg die ik moet afleggen …

 2. Ken je het antwoord JasMien? Jij bent zo waardevol en hij zo’n listig iemand, de perfecte leugenaar. 15 jaar is niet niks om te overkomen. Sommige geraken er nooit meer echt bovenop, al duurde hun relatie maar 2 jaar. Velen zullen leren van je weg die je hopelijk in grote getallen mag ontmoeten. Johan

 3. Ben bijna 29 jaar getrouwd geweest met zo iemand. Nooit tevreden. Nooit genoeg. Altijd ontevreden. Maar of zo aardig doen tegen buitenstaanders. Zelf de scheiding ingezet toen beide dochters uit huis gingen. Het is gebleken dat de oudste dochter een prototype narcist is. Liegen, spiegelen, silent treatment, zwartmaken, dingen die mij overkomen zijn, zijn HAAR overkomen, mensen tegen elkaar uitspelen, denigreren, extreme schaamteloos, kleinerend en beledigend gedrag. Over IEDEREEN een (negatief) oordeel hebben en dit ook achter ieders rug openlijk uitdragen. ZIJ weet alles beter en ZIJ doorziet iedereen. Het is een absolute HEL je uiteindelijk te moeten realiseren dat dat lieve, schattige, onschuldige, prachtige babietje dat jij op je 18e op de wereld hebt gezet en -met wegcijfering van jezelf- keurig, gezond en fatsoenlijk hebt opgevoed, desondanks tot een dergelijk creatuur is kunnen verworden.

  “Hotel Mama, always open.” zei ze.
  Ik was op dat moment nog zo stom tegenover haar openlijk te beamen dat dat inderdaad gewoon zo IS.
  Zoveel kansen gegeven uit onvoorwaardelijke liefde.

  Die liefde blijft helaas, daar kan ik niets meer aan veranderen en dat hoeft ook niet.

  Maar: ik hoef er niets meer mee te doen. Ze is volwassen. Ik heb (veel meer dan) mijn plicht gedaan.
  Ik laat het volledig los, wil geen mensen meer in mijn leven die ik niet kan vertrouwen. Geen messen meer in mijn rug. Moet mijzelf in bescherming nemen.
  Klaar (voor zover een Moeder ooit klaar kan zijn met haar kind).

 4. Heel fijn dat de horen en voor mij zeer belangrijk, je kunt er door een cyclus doorbreken die anders generaties doorgaat. Veel sterkte ! grt Johan

 5. Op een bepaald moment neem je een beslissing dat genoeg, genoeg is voor jou. Dat moment is bij elke persoon verschillend. Op zich niets stoms aan als je volgens jezelf een terugval hebt. Kijk, jouw vrienden geven je waardering en respect. Omdat ik weet dat slachtoffers kunnen herstellen, heb ik een houding aangenomen van in elk slachtoffer te geloven. Fundamenteel geloof ik dat iedereen grootsheid in zich geeft. Maar niet elke relatie heeft die mogelijkheid in zich. Misschien zal de narcist ooit iemand tegenkomen die een mirakel voor hem is. Maar ik denk het niet ! Misschien gebeurt er een mirakel met een narcist nadat hij/zij lang afgezonderd heeft en verleerd is om mensen te misbruiken. Ik geloof niet dat ‘menselijke’ liefde daartoe in staat is. Maar mijn grootste zorg is niet hoe het verder gaat met de misbruiker/misbruikster, mijn grootste zorg is er voor het slachtoffer want dat helpt, heb ik ondervonden. De narcisten die ik ken zijn nog geen haar veranderd. Als een slachtoffer een terugval heeft is dat omdat het zelfbeeld, de zelfwaardering en de zelfzorg nog onvoldoende is. Als je het moeilijk hebt JasMien spreek dan iemand aan die je vertrouwt en je vertrouwen verdient. Iemand die je nooit veroordeelt heeft. Voor je alles kunt herinneren en de verbanden tussen de gebeurtenissen kunt zien dien je rustig te worden, dien je veel met iemand te praten die jouw steunt zoals jouw goede psycholoog. grtj Johan

 6. Marie-Louise je maakt daar een perfecte beschrijving van een narcist. Helaas je dochter. De appel valt niet ver van de boom. Er is geen enkel reden om je schuldig te voelen, je dochter had de keuze om jou voorbeeld te volgen of dit van je ex. Blijkbaar was de invloed van de ex op haar het sterkst. Dat is wat veel gebeurt. Klopt ook volledig dat je jezelf in bescherming moet nemen. Ik weet onvoorwaardelijke liefde is zo mooi. Wil zeggen dat je iets geeft zonder iets terug te vragen. Dat dit geen ruil is. Maar sinds wanneer zou je onvoorwaardelijke liefde blijven geven aan iemand die je een mes in de rug steekt. Een moeder moet er toch voor zorgen dat haar kind niet liegt, niet steelt, niet bedriegt. Een moeder zorgt er toch voor dat haar kind de sociale regels toepast. Ja, als dat niet lukt, dan heb je een kind met een anti-sociale stoornis. Het is gewoon onverstandig om aan een narcist onvoorwaardelijke liefde te geven. Parel voor de zwijnen. En wie met de zwijnen speelt wordt vuil. Dit gezegd zijnde blijft het je kind dat je gedragen hebt, waarvoor je het beste verwacht hebt… Als goed mens ga je iemand helpen die in nood zit. Dus dat kind kan daar van profiteren. Je gaat een kind die tot het besef komt, berouw toont, blij zou zijn iets voor haar moeder te doen, smeekt om terug te mogen komen… terug opnemen. Maar er moet nog veel gebeuren voor het zo ver is, als het er ooit van komt. Soms gaat mijn vrouw die in een gelijkaardige situatie zit als u, ’s nachts als ze niet kan slapen, haar geest verplaatsen naar de kamer van haar kind, dan weent het en dan troost ze het. Misschien zal hier ooit ook eens iets grondigs veranderen. Ik geloof dat dat het enige is wat ze voor het ogenblik kan doen. Maar als dat kind echt geen geweten meer heeft, als ook de angst voor verandering bij dat kind zo groot is, zal het niets uithalen. Maar je hebt al gedaan wat je kon. En dat is zeer belangrijk. grtj Johan

 7. bedankt voor je reactie Johan!
  het is een moeilijke weg, maar ik leg hem graag af, ik wil weer gelukkig worden, weer genieten van de kleine dingen, weer geloven in mezelf … en dat komt weer! ben ik zeker van!

 8. Genieten van de kleine dingen, en vinden voor wat je kunt dankbaar zijn, geeft zo veel energie. En dat is absoluut iets wat je niet wordt geleerd in een narcistische omgeving. Ik geloof in je JasMien.

 9. Inderdaad, narcisten zoeken mensen die zeer empathisch zijn en die zowieso veel meer doen dan hun plicht. Steeds weer staan ze zeer open en lopen ze het gevaar dat het vertrouwen wordt misbruikt, tot ze leren om niet in de val van de lovebombing te lopen, en weten dat vertrouwen moet verdient worden. Evenwel kunnen narcisten er jaren over doen voor ze hun werkelijke ik tonen en je van je voetstuk valt.

Bedankt, zoals altijd om aardig en creatief te zijn in uw reactie.