Helaas bleek hij na enkele maanden een narcist te zijn.

Iedereen wenst de juiste partner te vinden en zal daar een paar criteria aan koppelen.

De meesten weten niet op de leeftijd dat ze gaan daten dat er een groot aantal gestoorden rond lopen.

Over mensen met persoonlijkheidsstoornissen wordt veel gefantaseerd in de media.

Het is niet allemaal één pot nat. Dus daarom label ik ook niet graag.

 

Een aantal syndromen valt mee te leven als je het weet en er mee rekening houdt.

Maar dat houdt wel in dat je de keuze hebt. M.a.w dat je het weet, en niet wordt voorgelogen.

Daarom is de kennis die je hier vindt  zo belangrijk.

Maar met de narc is er een groot probleem, die beseft immers zijn stoornis niet.

Zelfs als hij weet dat er iets niet klopt en “het slachtoffer uithangt” dan gaat hij zeggen dat hij adhd heeft en wat autisme.

Naast de grandioze narcist heb je immers ook de somatische narcist en ook de open en verborgen narcist.

En als je het er dan niet mee eens bent, voelt hij zich niet begrepen omdat jij te dom bent of geen ervaring in het leven.

Nu zijn er wel wat signalen als je een tijdje date die er kunnen op wijzen dat je met een narcist te doen hebt.

Ik veronderstel dan wel dat je alle vorige relaties hebt verwerkt, want anders ben je stekeblind.

Als je veel ups en downs bemerkt is dat ook typisch gedrag van een narcist.

Zelfs als je grillig gedrag bemerkt, wat nog een stap verder gaat dan het vorige is dat een signaal.

Maar zolang we het gehele plaatje niet gezien hebben denken we gewoon dat niet iedereen perfect is, wat zeker waar is, en ook niet nodig.

Het punt is dat je op tijd moet weten wanneer je hen de deur moet wijzen.

 

Een gezamenlijke interesse en waarden maakt een harmonieus leven

Bij velen die succes willen hebben in het leven is het verkrijgen van vertrouwen en een gelukkig gezin een prioriteit. Dat is dan ook voor wat ze zich in een relatie in zetten.

Het is dan ook verstandig om een ‘moet ik hebben lijstje’ te hebben in verband met waarden.

Bijvoorbeeld eerlijkheid.

Maar het is niet omdat je tot een organisatie behoort of religie die dat als belangrijke waarde naarvoor schuift dat dit ook een karaktertrek is van wie je date of een relatie meehebt.

Zo’n lijstje van absolute waarden die nodig zijn in de ander is dan ook niet onderhandelbaar. Die geven je harde grenzen aan.

Andere waarden kunnen niet zo prioritair zijn en zijn m.a.w. bespreekbaar. Dat zijn zachte verlangens bijvoorbeeld de wijze van decoratie van het huis, waar naar toe je op vakantie gaat en met wat voor soort auto je rijdt.

 

Voel je je alleen met je partner?

Tijdens een diner, een wandeling in het park, of aan tafel bij de familie bekijkt hij steeds zijn mobile, niet dat hij een zakenman is.

Maar dat zou kunnen zijn dat ze niet beseffen wat dit aan de relatie doet maar dat ze ook niet weten hoe u verbinding maakt met u of iemand anders.

In de meest intieme momenten toch nog altijd bezig zijn met wat gebeurt op het internet, kan een belangrijk signaal zijn.

Mensen die zo veel bezig zijn met zichzelf zijn meestal extreme narcisten. Alles draait rond hen.  Als ze dan toch mededogen hebben, of de behoeften van iemand anders zien is dat om er sociaal aanvaardbaar uit te zien in plaats van dat ze er intentioneel willen voor zorgen dat jij je goed voelt.

 

Hoe reageren narcisten als ze boos zijn?

Iedereen gaat om met zijn emoties op een andere manier, maar als je met een persoon bent waarvan je vermoedt dat hij mogelijks een narcist is, stel je dan de vraag of je die persoon ziet als empathisch? Misschien voel je je niet echt op je gemak, of kunnen ze je niet troosten als je ziek bent, als ze alleen op zichzelf gericht zijn?

De meesten mannen minimaliseren het uiten van hun emoties. Wanneer we intense emotions bemerken in anderen gaan de meeste mannen ‘het’ proberen op te lossen. Maar wellicht is het enige wat de partner nodig heeft is een bereidheid om intens te luisteren.

De meeste vrouwen hebben meer geleerd om te socializen en hun gevoelens daarbij te uiten, maar dan hebben ze weer een probleem als een man emotioneel is.

Afgezien van het geslacht is het belangrijk om te kijken naar de persoonlijkheidskenmerken van de persoon in kwestie.

Als je in een situatie van pijn bent en je partner blijft maar met zichzelf bezig, dan mag je bijna zeker zijn dat het een echte narcist is. Dan is het wellicht tijd om met die relatie te stoppen.

 

Het internet gebruik

 

In het tijd waar het mogelijk is om via email, smartphone, social media apps 24/7 bereikbaar te zijn is het belangrijk om daar grenzen te trekken, zodat je als koppel kwaliteitstijd hebt om unplugged met elkaar te zijn.

Hetzelfde geld voor de tijd dat u met familie, vrienden, fitness, werk , zelfzorg en andere prioriteiten verdeelt.

In een relatie moet je niet verwachten dat er geen tijd aan deze prioriteiten besteedt, maar als het aanvoelt dat je altijd de laatste bent, is er iets mis.

We kunnen altijd de belangrijkheid van items in ons leven afwegen en maar gaan over tot het besturen van de gevoelens van een ander. Wanneer je op de tweede plaats wordt geduwd voelt dat verschrikkelijk.

Je moet er natuurlijk voor zorgen dat je de situatie correct beoordeelt. Het betekent goed onderzoeken of je werkelijk opzij wordt gezet of dat je je partners gevoelens en gedachten leest. Dacht je bijvoorbeeld dat je het gehele verjaardagsweekend samen zou doorbrengen zonder dat je er vooraf samen had overgepraat?

Welke is het engagement heeft de persoon tegenover zijn werk. Zal dat ooit veranderen, welke is zijn planning daarvoor? Daarover kun je nog misschien een compromis zoeken en als dat niet mogelijk is accepteren dat de relatie niet zal werken.

 

Je begrijpt mekaar vaak niet

Het kunnen compromissen sluiten in een relatie is een integraal deel, zoals dit jaar gaan we naar Zwitserland, volgend jaar naar Spanje omdat je verschillende voorkeuren hebt.

Maar als je geen compromis kunt verkrijgen waarbij je je goed voelt, of als je elke dag het gevoel hebt dat je moet vechten om tot een akkoord te komen of dat je elke dag op eieren loopt dat weet je dat de communicatie aan het uitvallen is.

Als iemand de communicatie volledig verkeerd vindt of iemand je nooit verstaat en je hebt niet meer het gevoel dat je samen bent dan dien je een beslissing te nemen, en te leren van je fouten, of het is hoogtijd om naar relatietherapeut te gaan.

Situaties die chronisch toxisch zijn, waar er meerdere zware discussies zijn die niet opgelost worden en zeker situaties waarin huishoudelijk geweld frequent plaats heeft zijn zeker een teken dat jullie niet bij elkaar passen.

Verwijten, het frequent gebruiken van sarcasme en commentaren beneden de gordel zijn andere tekens als ze frequent voorvallen is een ander belangrijk signaal.

Dat is absoluut een signaal dat je een toxische relatie hebt. Denk daar goed over als je wilt een juiste beslissing nemen.

Daarenboven als je meermaals wordt vernederd en dat ze er dan een grap van maken dan moet je goed bedenken dat je daardoor de dupe bent van hun grappen in de komende jaren.

 

Ze geven je van alles de schuld

Als je partner je steeds de schuld geeft en nooit zijn eigen deel in de ruzie ziet, dan ga je belanden in een ongezonde langdurige relatie of huwelijk.

Bijvoorbeeld als je verweten wordt dat je de uitgaven controleert, beweren dat er dan meer geld zou zijn.

Ik zal meer geld hebben als je stopt met mijn uitgaven te controleren.

Ik zou dat bord niet hebben gebroken als jij de resten had opgeruimd.

Als hij dan nog bij zo’n situaties razend wordt dan is dat een groot signaal dat het tussen jullie niet zal lukken.

Het is belangrijk voor koppels om items te besprekn op een gezonde manier.

Soms moet je afkoelen in plaats van razend worden.

Soms moet je eerst zoeken naar de juiste woorden.

Partners dienen te zoeken hoe ze een beter persoon kunnen worden en dat toepassen in plaats van er op gefixeerd te zijn om gelijk te krijgen of hebben.

 

Werkstress wordt op jou afgereageerd.

Het is evident dat werk stress kan leiden tot conflicten thuis, maar niemand zou zijn stress mogen afreageren op zijn partner.

Je kunt er voor zorgen dat er relaxatie oefeningen worden gedaan en dan bespreken hoe je partner werkproblemen behandeld.

Maar de beste manier om een partner die een slechte dag heeft gehad te helpen is te luisteren zonder te proberen om de situatie op te lossen.

Geef alleen advies als daarom wordt gevraagd.

En geef je partner de ruimte om stoom af te laten.

Maar als je partner maakt dat jij je de gehele avond slecht voelt is dat niet aanvaardbaar toch?

Als je iemand hebt die zijn gevoelens niet kan uiten en als die persoon een slechte dag heeft dat zal hij/zij daar nooit toe komen om te zeggen dat hij/zij futloos is en zin heeft in een wandeling, een beetje televisie wenst te kijken, en te rusten voor een tijdje.

Aangezien we allemaal wel eens een slechte dag hebben wil je iemand die kan leren wat jij nodig hebt op zulke dagen en die kan laten weten wat zij nodig hebben.

 

Als je control gedrag ervaart omdat je partner zeer onzeker is, dan kan je best een narcist aan de lijn hebben.

We hebben allemaal onzekerheden. De vraag is, wat redelijk is en wat niet?

Als het verboden is om je mooi te kleden omdat hij of zij zich zorgen maakt omdat iemand zou kunnen flirten met jou omdat hij/zij je aantrekkelijk vindt dat is het hoog tijd dat je je zorgen maakt.

Ongeacht de suggestie of de vraag, de intentie en de grondgedachte achter het begrip is van cruciaal belang.

Niemand houdt er van om te worden gecommandandeerd.

Er is een groot verschil tussen : ik maak me zorgen dat je ’s nachts op de autostrade bent, en ik wil niet dat je ’s nachts uitgaat zonder mij.

 

Wie weigert nu om voor hun psychische problemen hulp te verkrijgen?

Doordat ze weigeren hulp te zoeken voor hun psychische problemen wordt u gedwongen om voor arts te spelen, therapeut en ouder naast het feit dat u natuurlijk ook een partner bent.

Dit neemt ontzettend veel emotionele energie van je weg.

Dat voorspelt niet veel goed voor de toekomst.

Er is veel hulp te vinden voor personen met een depressie en angst.

Maar het erkennen voor een narcist dat hij hulp nodig heeft is haast onmogelijk, hoewel het absoluut nodig is.

Wie zich in deze situatie bevindt vraag je dan af hoe erg het is.

Als je relatie al langer berg af gaat dan je kan verdragen en je partner nog steeds weigert om hulp te vragen , dan is het tijd om te vertrekken, of misschien probeer je een proef scheiding.

Als je zich schuldig voelt, laat niet uw gevoelens van schuld belemmeren om uw vermogen van gelukkig te zijn verder te ontwikkelen.

Het is ook uw leven. In geval van twijfel, zoek dan hulp bij vrienden, familie of een professioneel counselor om wat meer perspectief te krijgen.

U kunt me steeds contacteren met je vragen door mij toe te voegen op Facebook.

 

Werd u meer dan eens een leugen verteld?

Als je geheim hebt voor je partner betekent dat een gebrek aan respect voor de relatie en eventueel een gebrek aan vertrouwen.

Als je overeenkwam dat je open zou zijn, en geen leugens zou vertellen en vervolgens overwegen ze dingen die strijdig zijn dan is het betrappen op leugens een grote breuk in jullie relatie dan dient dat naarvoor gebracht te worden in de therapie.

Als je kinderen wilt stel je de vraag of die partner een goede ouder zou zijn, maar vraag je dat ook af als je geen kinderen wilt.

Is die persoon een goed en fatsoenlijk persoon ?

Zullen ze echt van jullie kind houden? Zijn ze trouw? Zijn ze medelevend?

Als het antwoord op deze vragen nee is dan kunt u zeker zijn dat die persoon die de goeie is.

Dit artikel is niet bedoeld om te diagnosticeren of een gids te zijn voor zelf-diagnoses. Het enige doel van dit artikel is strikt voor educatieve doeleinden. Mijn doel is om de lezer  te laten nadenken om schadelijke individuen beter te vermijden.

De standpunten zijn Johan Persyn zijn niet noodzakelijkerwijs die van wetenschappelijk America en Europa.

Als u dankzij deze post meer inzicht hebt gevonden, vergeet dan niet om te reageren, commentaar te geven en te delen.

PS : Vindt u dit artikel interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u eens kunnen glimlachen van herkenning en erkenning? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, een goed idee want dan kan ik voor meer van dit zorgen. Dank U wel.

 

Bedankt, zoals altijd om aardig en creatief te zijn in uw reactie.