Waarom staat de narcist ’s morgens op?

 

Heb je het al meegemaakt dat iemand je vertelt dat het er niet toe doet waarom een narcist doet wat hij doet?

Je mag wel vertellen wat de narcist met je allemaal gedaan hebt, en nog meer waarom je dat allemaal toegelaten hebt.

Ze willen wel geloven dat je kwetsbaar was, omdat je misschien net een andere relatie achter de rug had.

Velen geven goede raad door te zeggen dat je die narcist uit je hoofd moet zetten.

Sommige dwazen raden zelfs aan om alles te verbranden, om zo alles te kunnen vergeten.

Je zou je op jezelf moeten focussen.

Voor een stuk wel, om te kunnen ontspannen.

En tijd steken in zelfliefde door creativiteit te ontwikkelen.

Maar volgens mij is niet de eerste vraag te achterhalen waarom jij kwetsbaar bent en wat soor gedragspatronen die je nodig hebt om te veranderen.

Natuurlijk kun je alleen zelf veranderen en ben je alleen verantwoordelijk voor jezelf.

Maar dit betekent niet dat je de context moet vergeten. Dit betekent volgens mij niet dat je moet weten wat het kwaad was, waar de schuld ligt.

Je onzekerheid is zo toegenomen omdat je niet weet dat 1% van de bevolking narcist is, tot dat je het meemaakt.

Het gedrag van een narcist valt zo buiten je denkpatroon.

Dus maakt het wel uit waarom iemand zo liegt, bedriegt, manipuleert!

Om aan zelfreflectie te doen is absoluut belangrijk en noodzakelijk, daardoor leren we over onszelf. Feitelijk leren mensen meer van fouten dan van successen.

Een proces van transformatie en licht brengen in de duisternis wordt voor het slachtoffer van narcisme pas mogelijk als we begrijpen wat er met ons is gebeurd.

Als we begrijpen wat er is gebeurd hebben we een basis voor genezing. Daarna kan er een soort zelf-ontdekking zijn, maar dat moet wachten.

Niet alleen is de wereld na herstel van het misbruik van een narcist verandert, toch kan de kern van de persoonlijkheid van het slachtoffer geen genezing nodig hebben, maar ergens een korrektie op grenzen. En kunnen de kwaliteiten van die persoon zoals empathie versterkt worden, maar ook de observatie van narcistische signalen.

Waarom een narcist is zoals hij is en doet zoals hij doet, is belangrijk voor andere mensen, om dat je dan sneller signalen herkent.

Als je de waarom van de narcist begrijpt zul je ook beter begrijpen wat je er nog kunt van verwachten en hoe je er mee gaat omgaan.

Velen van ons, en dat maak ik mee in mijn chatbox, vragen zich onmiddellijk af na dat ze realiseren dat ze verraden en misleid werden waarom de narcist zo verschrikkelijk goed kan liegen, waarom hiij/zij zo hun best doen om ons te overtuigen dat hij/zij van ons hield? Waarom hebben ze je zo harteloos weggegooid? Waarom jagen ze voortdurend op andere relaties? Waarom kunnen ze precies abrupt veranderen in een ander persoon? Waarom zeggen ze steeds dat wij gek zijn?

We kunnen de antwoorden op de waarom vragen vinden door precies te weten hoe ze handelen. Als je een klein vertrouwd netwerk hebt, waarin je ervaringen kunt uitwisselen, zul je zien dat er patronen zijn, signalen, methodes, taktieken en strategieën die narcisten volgen en zich daardoor onderscheiden van andere persoonlijkheidsstoornissen.

De meeste slachtoffers hebben zich ruimschoots voldoende ingeleefd in de narcist en werden daardoor meegezogen als het ware. Ik denk dan ook niet dat het de bedoeling moet zijn om emotioneel inzciht te krijgen in hun gedrag.

Als je reeds begrijpen op een intellectuele basis waaruit hun gedrag gestuurd wordt dan kunnen we de macht die we gedurende het misbruik hebben verloren terugnemen.

 

Van kwaad tot erger: Waar bevindt zich de narcist?
Narcisten zijn niet gemakkelijk te herkennen. Ze kunnen trouwens een mix met andere persoonlijkheidsstoornissen hebben.

In feite kan het bijzonder moeilijk zijn om te bepalen of iemand een narcist is.

Zelfs professionals kunnen gemakkelijk voor de gek gehouden worden.

Vele adviseurs en coaches hebben een slecht begrip van wat  persoonlijkheidsstoornissen in het algemeen zijn.

Bovendien vertonen sommige mensen meer psychopathische trekken dan anderen, dat is de reden waarom narcisme ligt op een spectrum van kwaad naar erger.

Sommige asociale mensen zijn heel duidelijk egoïstische, bijvoorbeeld; anderen zijn veel meer verborgen in hun narcisme.

Dat is slechts een voorbeeld van de verschillen. Misschien is dit de reden waarom een aantal termen gebruikt worden om mensen die abnormale persoonlijkheidskenmerken vertonen te beschrijven met verschillende termen, waaronder sociopaat, psychopaat en narcist.

Om verder de verwarring te vergroten zijn psychologen, therapeuten, en onderzoekers het niet eens over welke termen moeten worden gebruikt of hoe ze moeten worden gedefinieerd.

Ondanks deze controverse, blijft het een feit dat een persoon die een aantal psychopathische trekjes vertoont is giftig en moet worden vermeden.

Het  ontbreekt narcisten aan een geweten 

Narcisten weten de intellectuele verschillen tussen goed en kwaad.

Ze begrijpen de verwachtingen van de maatschappij.

Ze begrijpen wat moreel gedrag wordt verondersteld te lijken.

Ze begrijpen ook dat de acties gevolgen hebben.

Het probleem is, dat het hen niet kan schelen .

Ze voelen zich geen wroeging of schuld.

Ze hebben geen innerlijke kompas om hen te leiden, en dus zullen ze precies doen wat ze willen op een gegeven moment.

Trouwens ze zijn superieur aan de wetten die toch maar gemaakt worden voor de gewone mens.

Dit gebrek aan geweten betekent dat het niet uitmaakt of ze  de rechten, gevoelens, of de veiligheid van anderen vertrappelen. Dat betekent dat ze geen grenzen kennen en zijn daardoor in staat  voor om het even wat; het is een recept voor eindeloze wreedheid en verdorvenheid.

Narcisten voelen een beperkt aantal menselijke emoties
Narcisten worden geplaagd door emotionele stoornissen, waardoor ze lijken op lege hulzen.

Zij ervaren “oppervlakkige” gevoelens, wat betekent dat vrijwel al hun emoties vluchtig zijn, als ze ze te hebben.

Ze lijken woede en afgunst te voelen in volle kracht.

Aggressief gedrag  vind je veel bij hen. Echter, elke woede die ze tonen zijn verrassend van korte duur.

Vanwege dit defect zijn narcisten niet in staat om met andere mensen te verbinden. Ze zijn niet in staat om ware empathie te voelen voor anderen, zij niet in staat van mededogend zijn, en ze kennen geen  lijden, omdat ze zich niet kunnen inleven in emotionele pijn.

Ze leven een leven zonder echte plezier, niet in staat om een zonsondergang of het gezelschap van een dier of een andere persoon te genieten.

Ze krijgen slechts tijdelijk, betekenisloze sensatie uit dingen zoals seks of voedsel of bedriegen en manipuleren van anderen.

Het meest onheilspellend is dat dit emotioneel tekort betekent dat ze niet in staat om lief te hebben.

Het betekent ook dat ze hun hele leven moeten doorbrengen met te kijken naar anderen en gedrag aanleren waartoe ze op natuurlijke wijze niet in staat zijn door deel te nemen aan het imiteren; op deze manier worden ze demente kameleons.

Hun leegte zorgt er ook voor dat ze zich chronisch vervelen.

De verveling is bijna pijnlijk voor hen, en zij zullen alles doen om dat te verlichten. Dit draagt bij aan hun neiging om impulsief en roekeloos te handelen; bijvoorbeeld, is het heel gebruikelijk dat narcisten verslaafd worden  aan alcohol, seks en drugs. En uiteindelijk zullen ze alles doen om zich te ontdoen van hun verveling, omdat zonder geweten en geen empathie, ze het niet kan schelen wie gewond raakt in het proces.

Een narcist bekijkt alles in het leven, waaronder relaties als wedstrijden om te winnen
Ze hebben een onverzadigbare behoefte om te winnen.

Dit verlangen om te winnen is zo sterk dat ze soms zelf naar beneden in het proces van de “winnaar.”

Omdat ze niet in staat om echte relaties op te bouwen zijn, ze hun interacties met anderen als een spel om te winnen.

Andere mensen zijn gewoon pionnen waarmee moet worden gespeeld.

En omdat ze geen geweten hebben maken ze steeds veranderende spelregels die dan meestal ook nog onethisch zijn.

Zij maken gebruik van spiegelen, bedrog, projectie, gaslighting, medelijden razernij, en andere vormen van emotionele en lichamelijke mishandeling  om te idealiseren, om te manipuleren, te verwarren en te intimideren van anderen, allemaal in de naam van het “winnen.”

Narcisten leven om anderen te exploiteren
Het uiteindelijke doel van het leven van iedere narcist is om te doen wat nodig is om te krijgen wat hij of zij wil op dat moment.

Aangezien narcisten niet begrijpen wat liefde is, zien ze andere mensen als objecten die ze kunnen bezitten, gebruiken en daarna weggegooien. En dus in al hun interacties met anderen, volgen ze een bepaald patroon – idealiseren, devalueren, en weggooien – steeds opnieuw.

Ze scannen voordurend op potentiële doelwitten en beoordelen ze als bronnen van het aanbod. Sommigen zijn ordinair, sommigen zijn verstandig, sommigen zijn niet empathisch genoeg, te dik enz en dus te verwaarlozen relaties die enkel voor geheime sex dienen.

Hun verlangens veranderen onverwacht en abrupt. Op een gegeven moment, willen ze geld, of een plek om te wonen, of sex, of een mantel van normaliteit, of een korte-termijn sensatie.

Ze gooien vaak mensen weg plotseling en brutaal, negeren hen dagen, maanden of zelfs jaren, en dan zoeken ze weer contact alsof er geen tijd is verstreken en alles goed is.

Ze vinden het leuk om na een tijdje hun targets terug te lokken in hun spel, als het hun doel dient.

Niets houdt ze van het nastreven van wat ze willen op welke manier dan ook.

 

Narcisten vertellen over wie ze zijn

Het duurt een tijdje vooraleer je zijn zoveelste manipulatie tactiek door hebt die de narcist gebruikt om anderen te exploiteren.

Zij zijn gespecialiseerd in het spelen van mind games met anderen. Ze vertellen verschillende verhalen op een effectieve manier zodat jij verward blijft over hun doelstellingen.

Het is pas na het genezen van misbruik dat de overlevende begint om de waarheid te zien achter wat de narcist vertelt.

Ze komen in drie vormen: projecties op anderen, waarheidsgetrouwe opmerkingen en verklaringen die precies het tegenovergestelde van de waarheid zijn.

Projectie

Door projectie geven de narcisten gecamoufleerd aanwijzingen over hun doelstellingen.

Ze praten over hoe andere mensen bedriegen of liegen of anderen pijn doen, alsof ze dergelijk gedrag verafschuwen, terwijl ze in feite zij daarmee zichzelf omschrijven.

En tijdens de devaluatie fase van hun “relaties,” projecteren ze vaak deze negativiteit aan hun targets, in een poging om hun slachtoffers te doen twijfelen aan zichzelf. Het heeft ook het effect op hun targets dat ze het gevoel krijgen alsof ze gek worden.

De waarheid
Narcisten vertellen hun targets precies wie ze zijn, maar ze doen het op een zodanige wijze dat het onmogelijk is voor de slachtoffers de gevolgen van de verschrikkelijke uitspraken te begrijpen.

Targets kunnen opmerkingen als: “Je moet niets bij mij” of “Ik heb nog nooit een goede relatie gehad” of “Ik wilde iemand pijn doen.” niet onmiddellijk plaatsen, enkel later als deze opmerkingen als nachtmerries terug komen.

Narcisten zetten deze verklaringen in een medelijden context.

Het rechtvaardigt hen zogenaamd voor het exploiteren van slachtoffers, en dit beseffen ze dan niet, dat deze verklaringen echt zijn.

Het tegenovergestelde van de Waarheid
Narcisten overtuigen hun doelen (en soms ook de vriendinnen van hun doelen) dat ze nooit zullen liegen en bedriegen en dat ze zo veel van hen houden.

Ze beloven ook dat ze nooit iets zullen doen om hun slachtoffers te kwetsen. Ze misleiden regelmatig targets door de conclusies die precies het tegenovergestelde van de waarheid.

 

Narcisten geloven dat ze superieure wezens zijn
Narcisten zien niets mis met het gebruik mensen en ze dan weggooien want ze zijn superieur.

Ze voelen zich volkomen in hun recht met liegen, bedriegen, stelen en manipuleren van anderen.

In feite, vinden ze niet alleen dat ze niets mis doen met hun gedrag, eigenlijk geloven ze dat ze ongelooflijk superieur aan andere mensen zijn!

Elke keer als ze (het roofdier) in staat zijn om hun doelstellingen bereiken, zien ze dat als bewijs van zwakte van de targets'(prooi).

Ze hebben geen last van een laag zelfbeeld of onzekerheden, hoewel ze vaak doen alsof ze zich  op die manier “voelen” om anderen te manipuleren.

Integendeel, ze zijn egoïstisch en arrogant.

En dit maakt het onmogelijk voor hen om te profiteren van therapie, en het maakt het onmogelijk voor hen om te veranderen.

Waarom zouden ze veranderen, als ze geloven dat ze al beter zijn dan alle anderen?

Dit geloof in hun superioriteit  is de belangrijkste reden waarom er geen remedie  voor narcisten bestaat.

Hoewel het zeer moeilijk is om verstandelijk  zo’n vreemde en verontrustende manier van kijken naar de wereld te begrijpen, kan dit ons helpen onszelf te beschermen.

Ik heb ontdekt dat alles wat ik heb geleerd over asociale gedrag me heeft geholpen samen de stukjes van een verschrikkelijke puzzel te vinden.

Hoewel het een gruwelijke en onvoltooide afbeelding is dat je te zien krijgt, heeft het me ook versterkt omdat ik kon vertrouwen in de waarheid van mijn eigen ervaring.

Ik hoop dat sommige inzichten  ook hetzelfde zullen doen voor u.

Het is niet erg om te vragen  waarom !

Daar kunnen we ook samen een antwoord op vinden als je me een persoonlijk bericht stuurt via messenger of op mijn Facebook.

Nu je begint met het waarom van de narcist te snappen eindigt het daar niet mee. Je moet het ook vertalen naar dagelijks handelen.

Dit artikel is niet bedoeld om te diagnosticeren of een gids te zijn voor zelf-diagnoses. Het enige doel van dit artikel is strikt voor educatieve doeleinden. Mijn doel is om de lezer  te laten nadenken om schadelijke individuen beter te vermijden.

Als u dankzij deze post meer inzicht hebt gevonden, vergeet dan niet om te reageren, commentaar te geven en te delen.

PS : Vindt u dit artikel interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u eens kunnen glimlachen van herkenning en erkenning? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, een goed idee want dan kan ik voor meer van dit zorgen. Dank U wel.

 

Bedankt, zoals altijd om aardig en creatief te zijn in uw reactie.