Home

Hoe zich te ontdoen van de narcist en de narcistische vlooien?

We leren van de narcist wanneer we mogen op zijn knie gaan zitten.

We leren zowel fundamentele waarden als goed en kwaad, goed en slecht, eerlijkheid en bedrog en dit reeds heel vroeg als kind door onze spiegelneuronen … en als we ze geleerd hebben van een narcist, is onze kijk op die waarden een beetje als van de narcist.

Maar we leren ook gedrag, gewoonten, denkpatronen, reactie patronen, het innemen van een positie, uitgangspunten en voelpatronen van onze omgeving, die in meerdere of mindere mate bestaat uit narcistische tendensen of personen.

Narcistisch-achtige gedrag, attitudes, en eigenschappen, wanneer deze worden weergegeven door de niet-narcist, staan ​​bekend als “vlooien.”

(Terminologie in de NPD is FLEA)

Narcistisch-achtig gedrag vertoond door een niet-narcist is in het algemeen aangeleerd gedrag dat een narcist in zeer hoge mate vertoont en waar de niet-narcist niet weet wat redelijk is voor de situatie.

Je krijgt vlooien door rond een narcist te zijn, net als je echte vlooien kunt krijgen door in de omgeving te zijn van een door vlo geteisterde hond.

De meesten van ons krijgen onze vlooien van onze narcistische familieleden als we opgroeien, maar we kunnen ze ook later verwerven door de beïnvloeding door het luisteren naar, het leren van en observeren van narcisten in het leven, op TV, video en in boeken enz.

Soms leren we van hen onbewust, maar soms, als we zien dat bepaalde gedragingen of attitudes werken voor anderen, nemen we die van hen bewust over, door de wil om hetzelfde voordeel te verkrijgen.

Sommige boodschappen worden ook op onbewust niveau gegeven zoals in hypnotische communicatie.

Het is een soort van “follow the leader” of zelfs “volg de kudde” principe op het werk, in onze omgeving, in een organisatie en in de media.

FLea – Vlooien kan leiden tot een attitudeverandering waarin iets eerder gezien als verkeerd uiteindelijk wordt gezien als waar, zoals het stelen van kantoorbenodigdheden of het verspreiden van geruchten over anderen of het pesten van een mede-werker.

Lid van de Vlooien bende

Het is blijkbaar goed voor onze ego’s, want het geeft ons het gevoel geaccepteerd te worden, als een lid van de bende, het verkrijgen van een identiteit (weliswaar groepsidentiteit)  en als we de standaard die anderen dienen te volgen kunnen instellen, dan voelt het nog beter aan. Dan ben je de trendsetter die anderen zoeken om richting van te verkrijgen.

Vlooien zijn dingen die je meestal verwerft thuis, als een jong kind, door het aanvaarden van de waarden van uw narcistische ouder en het spiegelen aan hem / haar.

Onze spiegelneuronen werken immers onafhankelijk van onze wil, en onafhankelijk van ons critisch denkvermogen op een bepaald moment.

Het is echter mogelijk om  narcistische vlooien te verkrijgen door het kopiëren van zowel ethisch gedrag en als van een gebrek aan mededogen en/of moreel verwerpelijk gedrag als het niet gezien wordt in een bepaalde context of situatie.

We  kunnen onze schuld en onze wroeging door rechtvaardiging en rationalisatie onderdrukken, dus als je merkt dat je jou gedraagt als een narcist, kan het nodig zijn om te gaan zitten en na te denken over hoe je echt voelt over iets.

Als u de rationalisaties en rechtvaardigingen niet kan door prikken, als je niet kunt zien hoe iets wat je deed of zei schade veroorzaakt  aan iemand anders, dan ben je gewoon misschien een narcist zijn.

meisje (1)

De sleutel is dan ook of u in staat bent wroeging te voelen.

Als jouw geweten knaagt, als je empathie of mededogen voelt voor andere mensen die je niet respecteerde, als je schuld en wroeging voelt voor acties die u hebt gemaakt, die uiteindelijk op een of andere manier schade hebben berokkend aan iemand anders, dan is de kans groot dat u eerder een geval bent van vlooien, in plaats van een narcist.

Als je zelfs de vraag stelt: “Wat zegt mijn geweten daarover?”,  dan heb je waarschijnlijk gewoon vlooien.

Dan is deze informatie voor jou en laten we vriendschap sluiten en van elkaar leren. Ik ben echter geen psychiater, geen psycholoog of therapeut. Ik heb wel ervaringen met narcisme.

Johan Persyn     

Annemie Declercq

Omwille van de leesbaarheid verwijs ik meestal naar de narcist als een “hij” en naar het slachtoffer van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannen slachtoffer van een vrouwelijke narcist! Alle slachtoffers van het narcisme m/v zijn hier van harte welkom!

Je kunt je beslissingen die je neemt om meer kennis te hebben over narcisme en over jezelf als co-dependent  “accountable” maken bij iemand die je echt vertrouwt.

Disclaimer

PS: Vindt u mijn teksten het lezen waard? Bevatten ze voor u verrassende inzichten? Wil u deze pen van wat inkt voorzien? Heeft ons gesprek u verder geholpen? Heeft mijn ondersteuning gedurende verschillende sessies jou iets bijgebracht? Doneer ! Dank u !

3 gedachten over “Home

  1. Dat is inderdaad een heel moeilijk thema he, je stelt op den duur al je eigen gedachten en handelingen in vraag. “Wat als ik ook zo ben?” Een zeer verhelderende uitleg, waarvoor dank.

  2. Er is een belangrijk onderscheid tussen opkomen voor je eigen grenzen en waarden. Narcistische kenmerken en narcistische stoornis. Die vraag is het grootste bewijs dat je geen stoornis hebt, want een narcist doet niet aan zelfreflectie. Of dacht je van wel?

Bedankt, zoals altijd om aardig en creatief te zijn in uw reactie.