Kunnen levensechte voorbeelden je helpen om te genezen van narcistisch misbruik?

De materialen en inhoud op deze website zijn alleen bedoeld als algemene informatie.

Ten eerste zijn levensechte voorbeelden van narcisme niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies. Daarbij vervangen ze ook geen diagnose of behandeling. Weliswaar zullen levensechte voorbeelden van narcistisch misbruik helpen bij de herkenning. Ten slotte komt de hulp ook van het besef dat het gedrag dat het slachtoffer werd aangedaan een narcistisch patroon heeft. Daarenboven gaan ze beseffen dat ze niet de enigen zijn die dat meemaken.

Zodoende, mogen gebruikers van deze website niet vertrouwen op de informatie die wordt verstrekt voor hun eigen gezondheidsbehoeften. Vandaar dat alle specifieke vragen moeten worden voorgelegd aan uw eigen zorgverlener, opdat ik geen psychiater, geen psycholoog of therapeut ben. Mijn pluspunt is echter, ik heb wel ervaring met narcisme.

Degenen onder ons die gevangen zitten in relaties met narcisten herkennen niet altijd wat er gaande is. Als gevolg daarvan, voelen ze zich vaak verbijsterd, verward door het gedrag of interacties met hun narcisten.

Het is niet voldoende om de klinische beschrijvingen en de wetenschappelijke verhandelingen te vinden over aandoeningen en hun symptomen.  Ook de kreten van door angst geteisterde slachtoffers in films brengen daarom geen bewustzijn. Zeker zijn de wetenschappelijke verhandelingen van groot nut.

Soms moeten we voorbeelden- levensechte voorbeelden- van het gedrag van deze mensen vertonen.

Levensechte voorbeelden helpen bij het kunnen internaliseren van de informatie. Levensechte voorbeelden helpen om die informatie te onderscheiden die van toepassing is op ons eigen leven.

Narcisten zijn vaak erg goed in de waarheid verbergen. Ze presenteren van een gewijzigde versie van de werkelijkheid aan de niet-ingewijden waarnemer.

U kunt de perfecte familie denken te kennen: ze gaan regelmatig naar de kerk. Altijd is iedereen strak in het pak. Hun kinderen kunnen goede manieren hebben. Ten slotte wonen ze in een prachtig onderhouden huis.

Stel dat je op bezoek gaat. Je vindt een huis waardig om opgenomen te worden in een tijdschrift. Daarenboven zie je er prachtige boeketten bloemen geteeld in de perfect onderhouden serres in de achtertuin op de tafel staan.

Evenwel, wat je niet ziet is hoe de moeder haar kinderen behandelt alsof ze haar bedienden zijn.

Ze kleineert hen. De moeder terroriseert hen. Misschien maakt ze zelfs misbruik van hen. Terwijl zegt hun vader gewoon : “je weet hoe je moeder is -waarom bent u haar aan het tegenwerken ?”

Dit is een narcistisch huishouden. Maar vanaf de buitenkant ziet het er perfect uit. Net als het imago van de narcist perfect moet zijn.

aha moment gloeilampmoment bij het ontdekken van narcisme levensechte voorbeelden helpen

Verhalen over interacties met narcisten laten soms een “aha!” moment toe.

Op dezelfde wijze is een aha moment een openbaring van herkenning, waarbij het raadselachtige gedrag en interacties met de narcist in ons eigen leven plotseling duidelijk worden.

Alleen door het lezen of horen van de beproevingen van anderen kunnen sommigen van ons de resonerende snaar vinden die ons wakker maakt over het narcistische misbruik in ons eigen leven.

Die verhalen zijn hier te vinden.

Johan Persyn

Disclaimer

Ten slotte kan je beslissingen die je neemt om meer kennis te hebben over narcisme en over jezelf als co-dependent  “accountable” maken bij iemand die je echt vertrouwt.

Aanverwante artikelen met levensechte voorbeelden van narcistisch misbruik

De grijns die mijn vertrouwen won.

Partnergeweld in een Vlaams huwelijk

Niet iedereen gelooft de smaad van de narcist

Bedankt, zoals altijd om aardig en creatief te zijn in uw reactie.