Wat kan je helpen?

De materialen en inhoud op deze website zijn alleen bedoeld als algemene informatie en zijn niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Gebruikers van deze website mogen niet vertrouwen op de informatie die wordt verstrekt voor hun eigen gezondheidsbehoeften. Alle specifieke vragen moeten worden voorgelegd aan uw eigen zorgverlener. Ik ben dus geen psychiater, geen psycholoog of therapeut. Ik heb wel ervaring met narcisme.

Degenen onder ons die gevangen zitten in relaties met narcisten herkennen niet altijd wat er gaande is. Als gevolg daarvan, voelen ze zich vaak verbijsterd, verward door het gedrag of interacties met hun narcisten.

Het is niet voldoende om de klinische beschrijvingen en de wetenschappelijke verhandelingen te vinden over aandoeningen en hun symptomen, noch hoewel geheel nuttig om te lezen over de kreten van door hun angst geteisterde slachtoffers.

Soms moeten we voorbeelden- levensechte voorbeelden- van het gedrag van deze mensen vertonen en een vertaling van wat is echt, echt, gaande voordat we het kunnen internaliseren en de informatie die van toepassing is op ons eigen leven begrijpen.

Narcisten zijn vaak erg goed in de waarheid verbergen en het presenteren van een gewijzigde versie van de werkelijkheid aan de niet-ingewijden waarnemer.

U kunt de perfecte familie denken te kennen: kerkgang, altijd strak in het pak, met goed gemanierde kinderen, wonen in een prachtig onderhouden huis.

Je gaat op bezoek en vindt een huis waardig om opgenomen te worden in een tijdschrift, met prachtige boeketten bloemen geteeld in de perfect onderhouden serres in de achtertuin.

Wat je niet ziet is hoe de moeder haar kinderen behandelt alsof ze haar bedienden zijn, ze kleineert hen, terroriseert hen, misschien zelfs maakt ze misbruik van hen, terwijl hun vader gewoon zegt  “je weet hoe je moeder is -waarom bent u haar aan het tegenwerken ?”

Dit is een narcistisch huishouden, maar vanaf de buitenkant ziet het er perfect uit, net als het imago van de narcist perfect moet zijn.

Verhalen over interacties met narcisten laten soms een “aha!” moment toe, een openbaring van herkenning, waarbij het raadselachtige gedrag en interacties met de narcist in ons eigen leven plotseling duidelijk worden.

Alleen door het lezen of horen van de beproevingen van anderen kunnen sommigen van ons de resonerende snaar vinden die ons wakker maakt over het narcistische misbruik in ons eigen leven.

Die verhalen zijn hier te vinden.

 

Johan Persyn

Disclaimer

Je kunt je beslissingen die je neemt om meer kennis te hebben over narcisme en over jezelf als co-dependent  “accountable” maken bij iemand die je echt vertrouwt.